ПОРТАЛ
21 квітня 2014, 09:30

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Чи варто сьогодні вкладати гроші в нерухомість

Недовіра українців до банківської системи часто штовхає їх на збереження великих заощаджень через купівлю нерухомості. Наскільки доцільні такі інвестиції з’ясовував SV Development у фахівців ринку.

"Поки не буде сьогодні нормально працювати фондовий ринок, недовіра до збереження грошей на депозитних рахунках буде завжди. Фінансова система у нас дуже сильно політизована, і відповідно, підлягає адмініструванню", - пояснив президент Асоціації фахівців з нерухомості Сергій Злидень.

"Недовіра до банків дуже серйозна. Банки також дуже зарегламентовані Національним банком України - в цьому плані ринок нерухомості більш вільний. Але тут потрібно серйозно розпоряджатися коштами: якщо метою є збереження капіталу, то тут велику роль грає ліквідність квадратного метра. Тобто, потрібно купувати той квадратний метр, який буде ліквідним і за який можна швидко ці гроші отримати назад через заставу, отримання кредиту або продаж", - радить фахівець.

Керівник комітету з інформаційних технологій та аналітики АСНУ Едуард Бразас радить спочатку визначитися з терміном, на який потрібно зберегти кошти та цілями.

"Є кілька нюансів - про який обсяг грошей йде мова і яка мета. Якщо мова йде про 10 років - тоді нерухомість. Якщо півроку - тоді краще депозит, без обговорень. Тобто, нерухомість - це довгострокова інвестиція. На нерухомості намагатися виграти ситуативно - це вже бізнес, комерція, спекуляція в хорошому сенсі слова. Відповідь тут проста - якщо ви намагаєтеся поспекулювати на ринку нерухомості і ви не є професіоналом цієї справи - тоді не треба. Там сидять "товариші" які в будь-якому випадку вас обженуть. І ви не купите той найбільш цікавий об'єкт, який викуплять самі ріелтори, як тільки його побачать", - пояснив Бразас.

У разі, якщо сума грошей, яку потрібно зберегти, невелика - тим більше на ринок нерухомості з нею йти не варто. "Таку суму дійсно краще покласти в банк. Але якщо банк щосили переконує, що він надійний - тоді розкажіть це вкладникам "Родоводу". З цієї точки зору нерухомість надійніше - але тільки в довгостроковій перспективі", - підсумував Бразас.

Нагадаємо, з початку 2014 українці забрали з банків близько 100 мільярдів гривень. Це близько 15 % всіх рахунків банківської системи України.