ПОРТАЛ
29 серпня 2014, 20:23

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Українці знайшли спосіб повернути свої банківські вклади

Цього літа вкладники завалили банки судовими позовами. За найскромнішими оцінками, кількість позовів між ними виросло в 3,5-4 рази, - пишуть «Вести». Окремі ж експерти говорять про десятикратне зростання.

Юристи дають судовому буму одне пояснення - почастішали випадки неповернень депозитів: або їх виплачують невчасно, або не цілком, або взагалі не хочуть повертати.

За різними оцінками, в кінці травня строки виплати вкладів населення регулярно порушували порядку 25 українських банків, то вже в кінці серпня - 42 (із 173 діючих в країні).

Нові способи повернути депозит

Старший партнер АК «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець:

«Ще на початку року на банк можна було подіяти скаргами в НБУ. Фінансисти боялися перевірки і намагалися знайти компроміс, як тільки вкладник згадував Нацбанк. Зараз це вже не працює, так що можете не витрачати час даремно.

Зате є інший спосіб - дуже дієвий. Якщо банк відмовляється з вами повністю розрахуватися, тут же прямуйте до суду і паралельно подавайте заяву в прокуратуру (щодо керівника фінустанови особисто, для початку кримінального провадження з неповернення). Після отримання рішення суду про повернення депозиту (його цілком реально отримати за півтора місяця - суди виносять рішення на користь вкладників) подавайте до ДВС клопотання про визнання топ-менеджера банку невиїзним. Це робиться дуже швидко, оскільки рішення приймається заочно - явка банкіра в суд не потрібна».

Нові позови: що ще можна відсудити

1. Це нова тенденція літа - центробанк стали обігравати в судах «Нормативний акт, що обмежує право на повернення вкладу - вимушений антикризовий захід, але вкладнику« своя сорочка ближче до тіла ». Так що постанова НБУ 328, яким продовжувалися терміни дії обмежень, стали оскаржувати в судах», - підтвердила нам Вольга Шейко.

2. Починаючи з липня люди стали масово оскаржувати і крихітні ліміти на зняття депозитних коштів, перерахованих на карткові рахунки, - 1-5 тис. грн на добу.

Найчастіше й такі справи люди вигравали, суди відмовляли лише тим, хто заплутався у фінансовій казуїстиці і неправильно оформив позовну заяву.

3. Дуже популярним цього літа стало також тотальне дроблення депозитів при перших же порушеннях банком строків виплат вкладів

Люди з вкладеннями понад 200 тис. грн.. стали робити це тут же: як тільки фінустанова відмовляється віддавати гроші і виступає зі зверненням до вкладників (просить їх почекати з закриттям депозитів), власники великих вкладів тут же призводять до банку рідних або близьких. На місці підписують з банком договір поступки на користь мами або дитини частини коштів, що знаходяться на рахунку. Так, щоб розбити накопичення по 200 тис. грн. Юристи радять слідувати цьому правилу всім товстосумам, і головне - робити це до введення в банку тимчасової адміністрації. Тільки так можна розраховувати повернути всі свої кошти за допомогою Фонду гарантування вкладів: розмір його компенсацій не перевищує 200 тис. грн.