ПОРТАЛ
14 березня 2015, 19:23

Перекладач


перекласти з:

перекласти на:

Наскільки подорожчали популярні автомобілі в Україні

Автомобільний ринок зараз переживає не прості часи. Курс долара за рік виріс в три рази. Зросла і вартість авто. Автодилери утримують ціни на нові автомобілі як можуть, а найпопулярніші б/в авто за даними сайту AutoMoto.ua впали в доларової вартості, але виросли в гривні - майже в три рази. Експерти кажуть - це не межа.

Наскільки подорожчали популярні автомобілі в Україні

Курс долара в середині лютого 2014 становив у середньому 8,5 гривні за умовну одиницю. Хороші були часи. Рівно через рік, у лютому 2015 року - долар перевалив за позначку в 25 гривень. Природно, що продажам автомобілів, будь то нове або потримане авто - було завдано відчутний удар.

Проаналізувавши за допомогою сайту AutoMoto автомобільний ринок України і ціни на старі авто - можна поспівчувати тим, хто тримав заощадження в гривнях і тепер надумав купити собі автомобіль.

Візьмемо наприклад малолітражку Hyundai i10. Ще рік тому, цей автомобіль, новенький з салону, можна було купити за 120 тисяч гривень. Тепер же - за автомобіль 2013 з пробігом потрібно заплатити від 220 тисяч гривень. У свою чергу автодилери просять за Hyundai i10 з салону вже в середньому 330 тисяч гривень. Тобто замість одного автомобіля, рік тому, можна було купити ще два таких авто - наприклад своїй дружині, доньці чи батькам. Але в доларовому сегменті авто подешевшало в середньому на 800 доларів - а це 20 тисяч гривень.

Opel Omega ще в лютому минулого року в середньому коштував 5590 доларів - це 47 тисяч гривень. Через рік - ціна на цей автомобіль в доларах упала на дві тисячі - 3820 доларів за автомобіль. Але в доларах ціна на вживане авто склала вже 95 тисяч гривень.

Mercedes-Benz E-Class. Ще рік тому надійний німецький автомобіль можна було купити в середньому за 15 тисяч доларів/127 500 гривень. Тепер же автомобіль впав у ціні до 11 300 в доларах, але природно виріс в гривнях - 282 500 гривень. Це більше ніж в два рази.

Skoda Octavia. Цей автомобіль особливо в доларах не подешевшав - якщо на початку 2014 року він коштував середньому 15 500 доларів/131 тисячу гривень, то через 12 місяців ціна впала не на багато - 11 590 доларів, але в гривнях це авто вже коштує 289 750 гривень.

Вітчизняний Daewoo Sens, улюбленець українських таксистів, ще в лютому 2014 продавався за ціною 4800 доларів/40 800 гривень за авто. У лютому цього року в середньому українці продають і купують це авто за 3700 доларів. Тепер навіть цей автомобіль декому став не по зубах - тому що в гривнях ціна зросла до 92 500 гривень.

У свою чергу, згідно з даними Державної служби статистики, авто в Україні тільки за минулий лютий подорожчало на третину - на 34.9%. І за прогнозами Кабміну - це ще далеко не межа, тому що інфляція цього року складе приблизно 40%.

Але як говорить фінансовий аналітик - авто може подорожчати до кінця року не на 10%, а в цілому ще на третину. А все через 10% податку на імпорт. Цей закон діє в нашій країні з 1 січня 2015 року.


національний координатор проекту підвищення енергоефективності та сприяння у впровадженні відновлюваних джерел енергії на підприємствах агрохарчової галузі (м. Київ)
Ігор Кирильчук
президент ТОВ «Черкасиелеватормаш» (м. Черкаси)
Ігор Одокієнко
директор ПП «Аргус-сервіс»
Максим Сагдієв
директор компанії «Авант-груп»
Владислав Сушко
керівник технічного відділу ТОВ «Манеж»
Олексій Болібрук